Vluchtelingen

Nieuwe Bredanaars/vluchtelingen, kansen voor organisaties

Er komen steeds meer vluchtelingen met een status in Breda wonen. Deze ‘nieuwe Bredanaars’ verblijven in het AZC of hebben een permanente woning toegewezen gekregen. Het kan voor hun een lastige opgave zijn om een plek te vinden en zich thuis te voelen in hun nieuwe omgeving. Aangezien dit niet altijd vanzelf gaat, kunnen ze hierin wel wat ondersteuning gebruiken. Er liggen nog kansen voor organisaties om hierop in te spelen. Nog niet alle organisaties zijn hier al klaar voor. Daar kan Breda Actief een rol spelen.

Vrijwilligersorganisaties en sportverenigingen

We zijn in contact en bekend met verschillende organisaties die zich op dit moment actief inzetten voor de nieuwe Bredanaars. Deze organisaties zijn erg waardevol omdat ze veel kunnen betekenen voor hen. Zo bieden organisaties hulp met integreren, worden taalprojecten aangeboden en worden sport/spel activiteiten georganiseerd. Ook kunnen nieuwe Bredanaars zich vrijwillig inzetten bij verschillende organisaties. Hierdoor leren ze elkaar maar ook andere inwoners van Breda kennen. Dit levert een positief effect op de beeldvorming van beide kanten. Waar je als organisatie wel rekening mee moet houden is dat het samenbrengen van verschillende culturen, talen en leefwerelden onbedoelde conflicten met zich mee kunnen brengen. Dit kan tot onbegrip leiden.

Wil jij als organisaties vluchtelingen aannemen als vrijwilliger?

Dien dan een ‘verklaring vrijwilligerswerk’ in bij het UWV. Deze verklaring vraag je niet aan per vrijwilliger, maar per soort werkzaamheid die je als organisatie aanbied. Wil je hier meer over weten? Ga dan naar de website van het UWV. Hier kun je ook de aanvraag zelf doen. Binnen 2 weken krijg je antwoord op je aanvraag van het UWV.

Wat kan Breda Actief betekenen?

Breda Actief helpt organisaties met het organiseren van activiteiten en leidt het samenwerken met vluchtelingen in goede banen. Tijdens ons project ‘1001 Kracht’, dat we van 2006 tot 2011 organiseerden, hebben we veel ervaring opgedaan met het activeren van anderstaligen. Dit project heeft een grote impact gemaakt op de toename van participatie van de toenmalige ‘nieuwe Bredanaars’. Naast dit project hebben we verschillende organisaties over het thema geadviseerd en hebben we vrijwilligers en organisaties met elkaar in contact gebracht.

Meer informatie

We delen de kennis en ervaringen die we tijdens ‘1001 Kracht’ hebben opgedaan graag. We organiseren daarom workshops en thema-/interventiebijeenkomsten en delen de laatste ontwikkelingen. Daarnaast brengen we organisaties/initiatieven en vrijwilligers nog steeds met elkaar in contact, signaleren we knelpunten en geven we advies en antwoord op individuele vragen van organisaties. Wil je als organisatie of vrijwilliger dat we met je meedenken? Neem dan contact op met Corrie Marijnissen  of Anu Veldhuis .