Wilma Koster wil mensen het gevoel geven dat er iemand is die naar ze luistert

Ik zit echt op mijn plek bij het informatiepunt van Zorg voor elkaar Breda in Surplus Vuchterhage. In 2006 ben ik begonnen bij het SOB in het Heksenwiel dat daarna WIJ werd en nu partner is van Zorg voor elkaar Breda. Ook heb ik de website Wijkwijs mee opgezet en gevuld met de meest gestelde vragen en antwoorden, echt een enorme klus. Ik heb altijd op informatiepunten gewerkt: ik vind het gewoon ontzettend leuk om mensen die vragen hebben over zorg, gezondheid, sociale en praktische dingen te helpen of goed te verwijzen. Het leukste is natuurlijk als je ze zelf kunt helpen, dat geeft heel veel voldoening! Dit jaar is een bijzonder jaar want ik ben in november van dit jaar 12,5 jaar vrijwilliger bij WIJ en het infopunt in Vuchterhage bestaat in juli 5 jaar.

Mensen komen met allerlei vragen

Bijvoorbeeld hoe laat de bus rijdt, hoe ze een deeltaxipas kunnen aanvragen en welke eetpunten er in de buurt zijn. Maar ook of ze in aanmerking komen voor een toeslag of over wat je allemaal moet regelen als je in een zorgcentrum gaat wonen en hoe je dan je huis verkoopt. Ik help mensen met het reserveren van boeken en beantwoord vragen over bibliotheekzaken want we zijn ook haal- en brengpunt van de Nieuwe Veste. Bezoekers kunnen ook terecht met vragen over vrijwilligerswerk. Vaak zijn het mensen die het zelf niet kunnen of weten die langs komen. Ze krijgen nooit een NEE als antwoord, ik ga zelf op zoek naar een antwoord of oplossing en als dat niet lukt verwijs ik ze door.

We hebben een heel hecht team in Vuchterhage

In totaal met acht collega’s zijn we van maandag t/m vrijdag de hele dag aanwezig op het informatiepunt. Iedereen is welkom bij ons. Iedere 6 weken hebben we een teamoverleg, we houden een logboek bij en we hebben een hele gezellige groepsapp waarop we veel leuke dingen delen met elkaar.

Mijn week is goed gevuld

Ik houd de website en Facebookpagina van Zorg Voor Elkaar bij. Twee dagdelen ben ik aanwezig op het informatiepunt en daar houd ik ook de Facebookpagina van bij. Daarnaast werk ik in de Red Cross Shop; de tweedehands kledingwinkel van het Rode Kruis en ook daarvan verzorg ik de Facebookpagina. Weer heel ander werk maar ik vind het contact met de klanten erg leuk. Dit jaar bestaat de winkel 1 jaar. Al dit vrijwilligerswerk vind ik geweldig om te doen, al zou ik ook heel graag betaald werk willen. Ik ben door persoonlijke problemen heel lang niet in staat geweest betaald werk te doen. Nu gaat het een stuk beter en misschien dat dit vrijwilligerswerk een opstapje kan zijn naar een baan.